divendres, 30 de març de 2012

Del 2 al 4 d'abril, espectacle celeste


El planeta Venus, amb magnitud -4.4, passarà sobre la perifèria del cúmul estel · lar obert de Les Set Germanes, conegut com les Plèiades (M 45) en la constel · lació de Taure, entre els dies 2 i 4 d'abril. Serà observable a simple vista cap a l'horitzó oest després del capvespre, encara que l'ús d'uns binoculars augmentarà l'atractiu d'aquesta conjunció.

Les Plèiades o M45 és un cúmul estel · lar d'unes 400 o 500 estrelles, a uns 415 anys llum del Sistema Solar, en direcció a la constel · lació Taure. Les estrelles estan separades unes de les altres per una distància mitjana d'un any llum, i les fotografies mostren que estan envoltades d'una nebulositat que brilla per la llum que reflecteix d'aquestes estrelles. Els grecs clàssics li van posar aquest nom per les 'Set Germanes' de la mitologia. Hi ha observadors que mantenen que a primera vista es poden detectar 12 estrelles del cúmul, encara que personalment veig les set germanes i no més.

Venus és el segon planeta del Sistema Solar i el més semblant a la Terra pel seu tamany, massa, densitat i volum. Els dos es van formar en la mateixa època, a partir de la mateixa nebulosa. No obstant això, és diferent de la Terra. No té oceans i la seva densa atmosfera provoca un efecte hivernacle que eleva la temperatura fins als 480 º C. És abrasador.

Els primers astrònoms pensaven que Venus eren dos cossos diferents perquè, de vegades es veu una mica abans de sortir el Sol i, altres, just després de la posada.

Venus gira sobre el seu eix molt lentament i en sentit contrari al dels altres planetes. El Sol surt per l'oest i es posa per l'est, a l'inrevés del que passa a la Terra. A més, el dia en Venus dura més que l'any.

La fase de Venus en els primers dies d'abril serà d'un 47% minvant, semblant a un quart creixent lunar, amb un diàmetre de 25 segons d'arc. L'allargament de Venus serà d'uns favorables 46 °, però des de latituds intermèdies de l'hemisferi sud l'observació pot dificultar per la inclinació de l'eclíptica respecte a l'horitzó.

No hauríem de perdre'ns aquest pas de Venus al costat de Les Set Germanes, i tractar de comptar, si ens és possible, les estrelles que veiem en aquest asterisme, amb forma de signe d'interrogació. ¿Seran sis .... set o potser són vuit les estrelles que els nostres ulls veuen?

Publicat origalment a: Tot Astronomia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada